Trichinosis terület


A Trichinella bélféreg faj okozta izombetegség és gyomor-bélrendszeri gyulladásos megbetegedés.

  • Hymenolepidosis invazív stádium
  • Felnőtteknél féreg és pinworms készítmények

Betegség lefolyása: Trichinosis terület Trichinellák a trichinosis terület közé tartozó, világszerte elterjedt paraziták élősdiek. Emberi megbetegedést leggyakrabban a T. Általában vadon élő állatok vaddisznó, szarvas, medve, patkány,rozmárilletve elsősorban sertés húsában találhatóak a nyugvó állapotban lévő lárvák váltják ki a megbetegedést.

A belgyógyászat alapjai 1.

A humán fertőződés a nyersen, vagy nem kellően hőkezelt trichinosis terület elfogyasztásával történik. A hús emésztése során a fertőzőképes trichinosis terület kikelnek, majd a bél nyálkahártyájába jutva kialakulnak az mm hosszúságú kifejlett, ivarérett férgek.

A megszülető lárvák a nyirokutakba, majd a véráramba jutnak és a trichinosis terület izom sejteiben telepednek meg. Tok képződik körülöttük.

Tartalomjegyzék

Itt nyugvó állapotba kerülnek és évekig fertőzőképesek maradnak. Az úgynevezett encystálódott lárvák "izomtrichinellává" alakulnak, helyi eosinophil sejtes gyulladást okoznak, esetleg kálciumsók rakódhatnak le a környékén.

Klinikai tünetek : a fertőzött hús fogyasztása után az elfogyasztott lárvák mennyiségével arányos súlyosságú gyomor-bélrendszeri gyulladás gastroenteritis alakul trichinosis terület, mely hasmenés, hányinger, hányás, diffúz hasi fájdalom formájában jelentkezik az első hét folyamán. A második hét során a trichinosis terület révén sok helyre eljutott lárvák szisztémás tüneteket okoznak : jellegzetes és gyakori a láz, a szem körüli duzzanat periorbitalis oedemalábakon fellépő vizenyő, fejfájás, valamint a mozgatóizmok fájdalmas duzzanata és gyengesége különös tekintettel a szemmozgató izmokra, a rágóizmokra és a végtagok hajlítóizmaira.

A láz több napig tarthat, súlyossága változó.

Betegség megnevezésének szinonímái:

Ritkán egyéb panaszok is jelentkezhetnek, úgymint a kötőhártya alatti vérzés, retinavérzés, rekedtség, köhögés, nyelési zavar, a bőrön és a köröm alatt pontszerű bevérzések, apró kiütések rashÁltalában tünetszegényen zajlik a kórkép, mig egyes esetekben a szívizom myocardiuma szívhártyák endocardium, pericardiumaz agy, az agyhártyák vagy a tüdő gyulladása alakulhat ki szövődményként, mely akár halálhoz is vezethet. Ha a légzőizmokat is érinti a fertőzés, akkor fokozódó nehézlégzés, akár gépi lélegeztetést szükségessé tevő légzési elégtelenség alakulhat ki.

Safer, reliable method for Trichinella meat inspections

Később, a lárvák encystálódása során a láz megszünik és az izompanaszok enyhülhetnek, többnyire csak az izomgyengeség, fáradtságérzés marad fenn hosszú ideig. A diagnózis felállításakor segít, ha tisztázatlan eredetű, esetleg nyers hús, vadhús, vaddisznó kolbász! Magyarországon erre például háztáji disznóvágás során kerülhet sor.

A Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul, de járványtól nem kell tartani

A fertőzés igazolásában fontos a perifériás minőségi vérképben az eosinophil sejtek túlsúlya, az izomszövet pusztulásának megfelelően a harántcsíkolt izomra specifikus laktát-dehidrogenáz, kreatin-kináz enzimek emelkedett vérszintje. A széklet többnyire nem véres, hanem inkább bő, vizes jellegű.

trichinosis terület

Mivel a széklettel, csak a peterakás után elpusztult kifejlett férgek ürülnek, ezért azok kimutatása nehézkes lenne. Lehetőség van a specifikusan termelődő ellenanyagok vérből való kimutatására is, melyek viszont csak a fertőzés negyedik hetétől jelennek meg. Kétségtelen, hogy trichinosis terület legbiztosabb diagnózist az izomban encystálódott férgek biopsziás anyagból való kimutatása jelentené, de erre ritkán kerül sor.

A trichinózis

Az elmeszesedett izomtrichinella röntgenfelvétel készítésekor árnyékot ad, például a bordaközi izomzatban mellkasröntgen felvétel esetén. A betegség terápiája nem megoldott. A gastroenteritis stádiumában féregellenes trichinosis terület bír a tiabendazol adása, de a már a szervezetben encystálódott lárvákra hatástalan.

paraziták élelmiszerekben és vízben

Az elkülönítő kórisme szempontjából felmerülnek még más gastroenteritissel járó vírusos, trichinosis terület, gomba betegségek, melyeknél az eosinophilia nem jellegzetes tünet.

A prolongálódó izompanaszok, trichinosis terület oedema, láz miatt még a typhus abdominalis, egyéb izomgyulladások polymyositisvalamint egyes kiütéses betegségek skarlát is felmerülnek. Megelőzési és más fontos tanácsok: Ne fogyasszon ismeretlen eredetű, illetve nyers húst, trichinosis terület tekintettel a gomba paraziták kezelése A konyhai hygienes, valamint a főzéstechnikai rendszabályokat maradéktalanul be kell tartani.

bélféreg kiírtása

A parazita 55 Celsius fokon illetve 3 hét fagyasztás alatt elpusztul. Füstölés, sózás után kb.