Impressio duodenalis


impressio jelentése - Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára

A máj viscerális felülete. Májrögzítő készülék: a a máj koronoid, sarló, háromszög és kerek kötése; b az extraperitoneális mező, a nuda terület kötőszövete; c gyengébb vena cava, szorosan növekszik a májba, és a benne áramló májvénák; d hasi nyomás. Az orgona mikroszkópos impressio duodenalis a máj szerkezeti egysége a máj lebeny, lobulus hepatis: a máj parenchyma szegmense, elválasztva impressio duodenalis vékony kötőszövetréteggel, amelynek hatszögletű prizma alakul ki, és májlemezekből gerendákból - a májsejtek radiális soraiból - hepatocitákból áll.

Giardiasis: Most Important Points

A homlokzat közepén van egy központi vénák, v. Impressio duodenalis interlobuláris vénák a portál vénájából és a máj artériából származó interlobuláris artériák áthatolnak a impressio duodenalis lebenyébe, amely a vér kapillárisába sinusoid egyesül, amely a májsejtek sugárzására korlátozódik. A kapilláris hálózatból a véráramlás a központi vénában történik, amely mentén a vér az interlobularis gyűjtővénákba irányul.

Ez utóbbi tovább képezi a gyengébb vena cava-ba áramló májvénákat.

A bélcső középbél járulékos mirigyei A máj és a hasnyálmirigy az epigastriumban helyeződnek. Kivezetőcsöveik az epésbélbe nyílnak. Mindkettő a duodenum endodermájából fejlődik.

A máj csodálatos hálózata, rete mirabile hepatis: a portálvénák és a máj artériájának minden ágának gyűjteménye, közös kapilláris hálózat kialakulásával és az azt követő véráramlással impressio duodenalis centralisra.

A májsugár egyik oldala a véráram felé néz, a másik pedig az epe kapilláris kialakulásában - az epehoronyban, a ductulus biliferben - részt vesz; ez utóbbiak interlobuláris impressio duodenalis, ductuli interlobularesekbe egyesülnek; szegmentális, ágazati, lobar jobb és bal májcsatornákba, végül pedig a közös májcsatornába kerülnek. Az interlobuláris kötőszöveti közbenső rétegekben egymással párhuzamosan fekvő interlobuláris artériák, vénák és interlobuláris epehornyok máj-triádot alkotnak.

A máj szerkezeti és funkcionális egységével kapcsolatban más elképzelések is vannak, különösen megkülönböztethető: a portál szegmens - három szomszédos májhíd törmelékéből áll, és háromszög alakú: középpontjában a hepatikus triád; Az acinus két impressio duodenalis májhídból áll, és gyémánt alakú: a triad elhomályos szögek vetítésében helyezkedik el. Ellentétben a máj lebenyével, a portális lebenyben és az acinuss vérben a lebenyek középső szegmenseiből a perifériákra kerül sor Innervezés: a szerv idegszálak mentén az ún.

Máj plexus, plexus impressio duodenalis a az afferens beidegzést az alacsonyabb élelmiszer-gerinc idegek elülső ágai biztosítják gerinc innerváció ; és rr hepatici p. Nyirokelvezetés: nyirokelvezetés történik a nodi lymphatici hepatici, coeliaci. A máj belső szerkezete. Lig falciforme hepatis A máj peritoneális borítása.

Máj anatómia

A rostos kapszulával ellátott máj minden oldalról lefedi a hashártyát, kivéve a kaput és impressio duodenalis membrán melletti háti felületet terület nuda.

Amikor a membránról a májra és a májból a környező szervekre költözik, a hashártya levelei a máj ligamentális készülékét képezik. A máj koszorúér-szalagja. A köteg két impressio duodenalis áll, felülről és alulról. A felső szórólapban, amelyet általában a máj koszorúér-szalagjának neveznek, a impressio duodenalis a máj diafragma-felszínére támaszkodik elölről hátra. Az alsó levél több centiméterrel alacsonyabb, aminek következtében a máj hátsó hátsó felületén lévő két lap között alakul ki a impressio duodenalis extraperitonális területe, a nuda terület.

Ugyanez a terület, amelyen nincs peritoneális borító, a hasüreg hátoldalán van. Az ujjlenyomat alsó lapja nem áll rendelkezésre. Mindkét lap egymáshoz közeledik, és a szokásos peritoneális kötéseket képezi, csak a máj jobb és bal impressio duodenalis, és itt nevezik háromszögkötéseknek, ligg. A máj kerek impressio duodenalis, lig.

Részben feloldott v-t tartalmaz. Az utóbbi a portálvénába esik, és az elülső hasfal felületi vénáival összekapcsolja. A máj félholdának elülső része összefonódik a kerek kötéssel. A máj félholdja, lig. Ez összeköti a membránt és a máj felső konvex felületét, és hátulról impressio duodenalis és balra halad a koszorúér-szalagra. A félhold kötés a máj jobb és bal lebenye közötti határ mentén halad. A máj felső felszínei a nagy máj és a szerv szervezésében részt vesznek.

Ennek fő szerepét azonban a máj fúziója és a diafragma jellemzi abban a helyen, ahol a szervet nem érinti a hashártya, valamint az alacsonyabb vena cava-val való fúzió, amelybe a vv esik. Ezenkívül a máj helyben tartása hozzájárul a hasi nyomáshoz. A impressio duodenalis impressio duodenalis feléből a hashártya áthalad a gyomor kis görbületébe és a nyombél felső részébe egy folyamatos duplikáció formájában, amelynek jobb szélét hepato-duodenális kötésnek nevezik, lig.

Anatómiai szerkezet. Két felülete van: diafragma, arc diafragma és visceralis, facies visceralis.

impressio duodenalis

Két éle van: a felső hátsó, a margo superior hátsó és az alsó, margo alsó. A bal oldali négyzet alakú lebeny a fissura ligamenti teretisre korlátozódik, jobbra pedig a fossa vesicae felleae. A farok a fissura ligamenti venosi bal oldalán található, a jobb oldalon pedig a sulcus venae cavae.

További keresési lehetőségek:

Közöttük van egy májfordulat, a porta hepatis a máj csőszerű rendszerének belépési és kilépési helye: gyakori májcsatorna, ductus hepaticus communis, portálvénák, vena portae és saját máj artériája, arteria hepatica propria DVA. A májkötegek a következőkre oszlanak: - parietális: lig. Szegmensek nyolc : 1. A jobb lebeny farokrésze, amely megfelel a máj lebenyének; 2.

A bal lebeny hátsó szegmense; 3. A bal lebeny elülső szegmense; 4. A jobb lebeny négyzetes szegmense megfelel a máj lebenyének; 5. A jobb lebeny középső impressio duodenalis elülső szegmense; 6. A jobb lebeny oldalsó alsó elülső szegmense; 7.

impressio duodenalis az emberi test tisztítása a parazitáktól

A jobb lebeny oldalsó hát alsó szegmense; 8. A jobb lebeny jobb felső szegmense.

A máj viscerális felülete

Ágazatok öt : 1. A bal hátsó szektor megfelel az I. A bal oldali szektor megfelel a II.

giardiasis recurrence

Szegmensnek mono-szegmens ; 3. A III.

A xenobiotikumok semlegesítése mellett ez a szervezet számos más hasznos funkciót is ellát. Például segít eltávolítani a felesleges ketonsavakat a testből, pótolja az energiakészleteket, részt vesz a hormonok szintézisében, a vérellátó raktáraként szolgál stb.

És IV. Impressio duodenalis által alkotott bal oldali paramedicinális szektor; 4.