Diofa fereg


diofa fereg

Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök A dió új, veszedelmes ellensége a nyugati dióburok-fúrólégy Napjainkban, de nyugodtan diofa fereg az utóbbi évtizedekben a felgyorsult és kiszélesedett áruszállítás miatt az un. A teljesség igénye nélkül soroljunk fel néhány ismert fajt: amerikai szőlőkabóca Scaphoideus titanusamerikai kukoricabogár Diabrotica virgifera virgiferakukorica bagolylepke Helicoverpa zea paradicsom aknázómoly Tuta absolutaselyemfényű puszpángmoly, Cydalima perspectalispettyesszárnyú muslica Drosophila suzukii.

Ide tartozik továbbá az amerikai keleti cseresznyelégy Rhagoletis cingulata és diofa fereg jutottunk el a vele egy családba tartozó nyugati dióburok-fúrólégyhez Rhagoletis completa. Európában nem őshonos, egy nemzedékes károsító, a talajban báb alakban telel. A kifejlett imágó mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, rajta egy sárga, félkör alakú folttal.

diofa fereg helminták és urticaria

Lárvája diofa fereg légy nyű, piszkosfehér színű, kifejletten 6 mm nagyságú. Az imágó július elejétől szeptemberig rajzik és folyamatosan rakja diofa fereg.

Kapcsolat A dió csodái Mielőtt megvásároltuk ezt a diofa fereg, még mi is csak úgy tekintettünk a dióra, mint egy hűs árnyékot és finom termést adó fára. Azóta a szerelmesei és fanatikusai diofa fereg, akiknek az életében nagyon fontos szerepet játszik — hűsít, táplál, eltart, gyógyít, megvéd, gyönyörködtet, jövőt biztosít. Küldetésünkké vált, hogy minél több emberrel megismertessük ennek a csodálatos növénynek a sokszínűségét és átadjuk a dió iránti szeretetünket, tiszteletünket és megpróbáljuk visszaadni régi fényét. Pillanatnyilag diófánk van a Dióligetben, de ezt szeretnénk a jövőben nagymértékben növelni.

Az első stádiumú lárvákra augusztus elején számíthatunk. Előrejelzésükhöz — mivel hasonlóan testvéreihez a cseresznyelegyekhez, vonzódnak a sárga színhez — sárga ragacsos, illatcsalétekkel kiegészített csapdákat használhatunk.

A csapdákat június vége felé a rajzás kezdetét megelőzően a fákon elszórtan, a korona felső harmadában javasolt elhelyezni.

diofa fereg

Kártétele már a zöld színű termésburkon látható, a termés felületén először apró, a tojásrakáshoz készített szúrásnyomok jelennek meg. A termés, a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik.

A károsított diofa fereg idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így természetesen fogyaszthatatlanná válik. Ne diofa fereg fereg össze a tüneteket a dió baktériumos megbetegedésével Xanthomonas campestris cv.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

Védekezés: házikertben próbálkozhatunk az agrotechnikai védekezéssel, aminek lényege, hogy megakadályozzuk a lárvák talajba kerülését.

Ez megoldható fólia takarással, valamint a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok összegyűjtésével, majd megsemmisítésével, ami praktikusan az elégetésüket jelenti. Ez a módszer természetesen nagyobb, akár üzemi felületen nem kivitelezhető, itt kénytelenek vagyunk a kémiai védekezéshez nyúlni.

diofa fereg

A javasolt készítmények: deltametrin, Decis, é. A készítmények alkalmazása ugyan jelentősen gyérítheti az egyedszámot, de a rajzás egyenetlensége miatt nem biztosít teljes védelmet.

laboratóriumi egerek helmintjai helminthicus fertőzések

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a diófák mérete miatt speciális permetezőgép beszerzése szükséges.