Darázs paraziták


Twitter Messenger Borzalmas belegondolni, hogy egyes fajok úgy fejlődtek az evolúcó során, hogy igazi mesterei lehessenek az élősködésnek. Van, aki egész életét a kiszemelt áldozata testében éli le, míg mások csak egy pár napig "bérelik" a testet.

A kikelő lárvák át is darázs paraziták az irányítást a pókok felett, és ráveszik a gazdaállatokat, hogy a fejlődésüket segítő hálókat és gubókat alakítsanak ki. A lárvák utóbb végeznek a pókokkal, majd átalakulva útra kelnek, hogy tovább szaporodjanak. William Eberhard, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet szakértőjének és Marcelo Gonzaga, a brazíliai Darázs paraziták Szövetségi Egyetem munkatársának új tanulmánya most felfedte a zombivá változtatás folyamatát — írja a  Phys.

Hozzászólások

Giardia fasting kutatók szerint a darazsak a pókok már meglévő szövőmechanizmusa felett veszik át az irányítást, és az ízeltlábúak vedlését segítő hormont, darázs paraziták ekdizon célozzák meg.

A vizsgálatban a darázs paraziták az ismert parazita darazsakra vonatkozó információkat, egy molekuláris elemzés eredményeit, illetve a Costa Ricán a közelmúltban felfedezett fajok megfigyeléseinek adatait használták fel.

Fotó: iStock A kutatók már korábban felfigyeltek rá, hogy az egyes darázsfajok milyen sokféle minták kialakítására képesek rávenni a megtámadott pókokat.

Bizonyos esetekben a hálókészítés több fázisát is befolyásolják, kezdve a helyválasztástól egészen darázs paraziták szövés módszeréig.

Megőrült hernyó: védelmezte a belőle kimászó parazitákat

A jelenség meglepő, hiszen darázs paraziták lárva nem lép érintkezésbe közvetlen módon a pók idegrendszerével. Az élősködők ugyanakkor képesek vegyületeket juttatni áldozataik vérnyirokjába, ahonnan aztán az anyagok az idegrendszerig is eljuthatnak. Gonzaga szerint a korábbi megfigyelések már igazolták, hogy az egészséges pókok vedlés előtt hasonló hálókat szőnek, mint megtámadott társaik.

[TOP 10] Legfájdalmasabb Csípés, Amit Soha Nem Akarsz Átélni! [LEGJOBB]

Az elemzések emellett azt is kimutatták, hogy a megszállt példányok ekdizon-szintje igen magas. A szakértők ezért arra jutottak, hogy a darazsak ezt a hormont befolyásolják.

  1. Milyen helminták vannak a hólyagban
  2. Horror a valóságban: 5 igazi testrabló | hu
  3. Bátky Zoltán tech-újságíró és zenész.
  4. Meghatározza az endoparaziteket és az ektoparazitekat
  5. Milyen helminták vannak a vizeletben

A kutatók azt is feltételezik, hogy a paraziták irányításával kialakított minták sokszínűségének hátterében az ekdizonra gyakorolt hatás mértéke áll. Kiemelt fotó: iStock.