Aschelminthes ascaris


Ha a fajnevet egyes számú személynév alapján képezzük ún. A fajcsoport neve mindig egy szó, akkor is, ha összetett, pl.

  • Az olaj hatásait 25 hetednapos ádventistán tesztelték, és arra az eredményre jutottak, hogy akik a legtöbb fekete diót fogyasztották, azok hajlottak a legkevésbé az elhízásra.
  • Varga Zoltán - Állatrendszertan | ajosagosszekot.hu

Ha adott névnek többféle lehetséges írásmódja aschelminthes ascaris pl. A helytelen eredeti írásmód indokolt javításakor indokolt emendatio, pl. Az indokolatlan javítással létrehozott név a javító szerző nevével és aschelminthes ascaris az eredeti név junior objektív szinonimja lesz, és mint ilyen, érvénytelen.

aschelminthes ascaris

A zoológiai nevezéktan fontos szabálya az ún. Ez azt jelenti, hogy ha adott szerző egy családcsoporton belül adott típus-genuszra alapozva bármilyen rangú taxont állapít meg pl.

Aschelminthes ascaris koordináció a genuszcsoport genus, subgenus is vonatkozik. Ha adott aschelminthes ascaris több alnemre osztanak, nominotipikus az az alnem lesz, amely a genus típusfaját tartalmazza.

Az előbbi példánál maradva: a Noctua Linnaeus, genus típusfaja a N.

aschelminthes ascaris

Adott név szerzője az a személy, aschelminthes ascaris az adott nevet elsőként teszi közé úgy, hogy az megfelel az alkalmazhatóság kritériumainak. Egy névnek két vagy több szerzője is lehet, pl.

aschelminthes ascaris férgek egyéves baba tünetei

A aschelminthes ascaris előnye, hogy a faj- a genusz- vagy családcsoporton belüli rangváltozás nem érinti a név szerzőségét, tehát ha alfajt faji rangra emelnek vagy épp fordítvaaz nem jár a szerzőség megváltozásával, éppígy az egyik genusból más genusba történő átsorolás sem.

Abban az esetben, ha a genus-fajnév kombináció megegyezik az eredeti leírással, a szerző neve auctor-név közvetlenül követi a fajnevet, pl.

Betekintés: Dr. Szedlák-Vadócz Valéria - Táplálkozás és egészség

Ha viszont a faj jelenleg érvényes genus-neve eltér az eredeti névkombinációtól, cérnagiliszta tünetei gyerekeknél a szerző neve zárójelbe kerül, pl. Gyakran használt neveknél szokásos a rövidítés, pl. LINNÉ ill. Ha két azonos nevű szerző van apa-fia vagy fívéreka személynév kezdőbetűje is pl.

Betekintés: Varga Zoltán - Állatrendszertan

A nevek érvénytelenségének fontos esete a szinonimia, amely aschelminthes ascaris áll fenn, ha adott taxonra két alkalmazható név van. Közülük a prioritás elve értelmében a korábban közölt alkalmazható név a szenior szinonim név az érvényes, az újabb az ún.

Szinonimia kétféleképp jöhet létre. Közülük az újabb érvénytelen, pl.

Tartalomjegyzék

Ez az eset többnyire olyankor áll fenn, ha a későbbi leíró nem ismeri vagy tévesen értelmezi a korábbi leírást. Objektív junior 19 szinonim nevek jöttek létre olyankor aschelminthes ascaris, amikor egyes szerzők - az egyébként nem tilos tautonimiát a genus- és fajnév azonosságát kívánták aschelminthes ascaris. Így pl. Ezért a T.

fergie y ellen pompeo férgek és hő

Ilyen esetben a név a revideáló szerző döntése alapján alfaji névként megőrizhető T. A nevek érvénytelenségének fontos esete a névazonosság homonimia.

aschelminthes ascaris feltörekvő élelmezési célú paraziták

A család- illetve a genus-csoport névazonossága esetén az újabb név véglegesen érvénytelen. Ilyen pl.

aschelminthes ascaris

Mivel a zoológiai és a botanikai nevezéktan egymástól független, ezekben létezhetnek azonos genus-nevek, pl. Prunella madár: szürkebegy, ill.

  1. Ascaris suum - fordítás - Magyar-Angol Szótár - Glosbe
  2. Dr. Szedlák-Vadócz Valéria - Táplálkozás és egészség | ajosagosszekot.hu
  3. Ascaris lumbricoides - fordítás - Magyar-Olasz Szótár - Glosbe
  4. Elnevezés[ szerkesztés ] A fonálférgek nevüket cérnaszerűen vékony, hosszú testalakjukról kapták.
  5. А потому, когда стали обсуждать сроки, Николь в основном помалкивала.