Virágok paraziták. A(z) „Parazita növények” kategóriába tartozó lapok


milyen színű a férgek a gyermekekben

A kúszónövények csak a fény elérésére használják gazdanövényüket, az élősködők viszont valósággal rabszolgájukká teszik, mind támasztószöveteit, mind tápanyagait bitorolják. A növények túlnyomó többsége - nem számítva a virágok paraziták formákat - maga állítja elő táplálékát, és külső támaszra virágok paraziták szüksége.

Az élősködők viszont más növények tápanyagait orozzák el, a felfutó szárú kúszónövények pedig segítséget igényelnek, hogy virágok paraziták napfényhez jussanak. A maga módján mindkét csoport ahhoz alkalmazkodott, hogy kiaknázza a virágok paraziták növényfajok kínálta lehetőségeket.

Az egyik legismertebb közülük a lombos fákon és a fenyőféléken látható fagyöngy.

virágok paraziták

Sok élősködő klorofill virágok paraziták csakis a gazda növénytől szerzett tápanyagokon tud megélni. Ilyenek például az arankafélék Cuscuta közé tartozó fajok.

A parazita növények a következőképpen csoportosíthatók az a és b pontok mindegyik esetben egymást kizáróak : 1a. Obligát parazita — olyan élősködő növény, amely gazdanövény nélkül nem képes virágok paraziták teljes életciklusát végigélni. Fakultatív parazita — olyan élősködő növény, amely gazdanövény nélkül is képes a teljes életciklusát végigélni. Szárparazita hajtásparazita — olyan élősködő növény, ami a gazdanövény szárához hajtásához kapcsolódik.

Mások, így a fagyöngyök viszont zöld leveleikkel maguk is képesek táplálékkészítésre. A fagyöngy és más félélősködők általában i nem tesznek virágok paraziták kárt a gazdanövényben, az arankához hasonló teljes élősködők azonban minden táplálékukat belőle nyerik, ezért virágok paraziták teljesen tönkreteszik.

Az élősködő növényeknek sajátos szívószerveik, hausztóriumaik vannak, velük virágok paraziták fel a tápanyagokat, ezek mintegy horgonyként működnek, majd belenőnek a gazdanövény szállítószöveteibe, virágok paraziták a fa- és háncsedényeket, hogy a bennük szállított vizet, valamint tápanyagokat kisajátítsák. A valódi élősködők szervei általában virágok paraziták leegyszerűsödnek: a gyökérparazitáknak esetleg a virágok megjelenéséig nincs is föld feletti részük, a szárparaziták levelei pedig rendszerint pikkelyekké zsugorodnak a gyönge, vékony szárakon.

Legfontosabb látható szerveik a virágok, mivel az eredményes magtermelés és -terjesztés az egynyári fajok - ilyen az aranka is - számára létfontosságú.

Tartalomjegyzék

Arankák Az aranka csírázás után egy kis ideig önálló, de ha a magonc nem tud valamilyen gazdanövény köré csavarodni, hamarosan elszárad. Segíti a megmaradását, hogy a növény magvai csak tavasz végén csíráznak ki, a szóba jöhető gazdanövények ekkorra virágok paraziták hajtást nevelnek.

virágok paraziták vakbél rosszindulatu daganata

Mihelyt az aranka alkalmas gazdára akad, rátekeredik a szárára, hogy hausztóriumai belemélyedhessenek. Áthatol a bőrszöveten, és szívni kezdi a vizet meg a benne oldott tápanyagokat.

virágok paraziták

Mihelyt jól megkapaszkodott a gazdanövényen, teljesen elszakad a talajtól, és ettől kezdve csak a gazdanövényből él. Gyökér élősködök Nem minden élősködő kötődik hajtásokhoz. Az erdei virágok paraziták, cserjésekben gyakran bújnak meg a szádorgók vagy vajvirágok Orobancbe és a vicsorgók Latbraea.

Ezek főként fák, bokrok gyökerein élősködnek. Egyetlen látható részük a virágzat, amelynek át kell törnie a virágok paraziták felszínét, hogy kifejlődhessen. A botanikusok megfigyelései szerint ezek a gyökérparaziták csak akkor csíráznak ki, ha megfelelő gazdanövény közelébe kerülnek.

Ez a közelség lehetővé teszi, hogy a magonc gyökerei gyorsan behatoljanak a gazdába.

  • Parazita növény – Wikipédia
  • Alultápláltságot jelent.
  • Tudja, hogy melyik a földkerekség legnagyobb és legbüdösebb virága?

A világ legnagyobb - olykor egyméteres átmérőt is elérő! Érdekes, hogy átható bűzt áraszt, így vonzza magához virágok paraziták beporzását végző döglegyeket.

Navigációs menü

A gyökérparazita a virágzásig láthatatlan, mert egész teste - gyökere, szára, levele - gombafonálszerű vékony, színtelen szövedékké egyszerűsödött, amely a gazdanövény szöveteit járja át. Sok élősködő növény egy-egy meghatározott gazdához ragaszkodik.

virágok paraziták

A sárga fagyöngy kedvelt gazdanövénye a tölgy, a fehér fagyöngyé az alma- a nyárfa, a luc- és erdeifenyő, valamint a galagonya, de kialakultak olyan tenyészvonalai is, amelyek egyetlen fajhoz alkalmazkodtak. Ha tehát például almafán akarunk fagyöngyöt termeszteni, a nyárfáról vett szaporítóanyag nem válik be.

Virágos élősködők

A közönséges aranka Cuscuta europaea rendszerint csalánon Urtica dioica és komlón Humulus fajok telepszik meg, csak ritkán található meg más növényeken. A kakukkfűfojtó virágok paraziták Cuscuta epithymum Nagy-Britanniában a sünzanót Ulex és a csarab Calluna nemzetség fajait károsítja, míg idehaza különféle füveken élősködik. Kiváltképp válogatósak a virágok paraziták mintegy tíz fajuk kizárólag fészekvirágzatúakon Compositae élősködik.

A homoki szádorgó Orobancbe arenaria például csak ürömfajokon él, főként a fekete ürmöt Artemisia vulgáris és a mezei ürmöt Artemisia campestris kedveli gazdanövényként. A galajfojtó szádorgó Orobancbe vulgáris egyedül a galajfélék élősködője, a fehér szádorgó Orobancbe alba pedig csakis bizonyos ajakosokon, főleg kakukkfüvön él meg. A dohányfojtó szádorgó Orobancbe rumosa a kender- és dohányállományokban virágok paraziták nagy kárt.

A vicsorgók, például a kónya vicsorgó Latbraea squamaria kevésbé igényes, nálunk főként az éger gyökerén telepszik meg, de előfordul a mogyoróbokron is, Nagy-Britanniában pedig szilfán, juharon található meg.

Az élősködő növények zömének nincs különösebb haszna, kereskedelmi forgalomba csak a fagyöngy kerül, karácsony táján népszerű növény. Némely teljes élősködő súlyos károkat okoz a mezőgazdaságban, a gazdák igyekeznek virágok paraziták kiirtani földjeikről az arankát és társait.