Toportyanfereg hangja. Tartalomjegyzék


 • Rohamosan terjed a toportyán Magyarországon Molnár Orsolya
 • Kína hálás a magyar segítségért, ezt viszonozzák most.
 • Kerek féreg emberek
 • Mi a teendő, ha az enterobiosis megismétlődik
 • Aranysakál – Wikipédia
 • Magyar Szó Online | Vajdaság/Topolya | Az aranysakál nyomában

Toportyanfereg hangja megosztja a véleményeket. Vannak, akik örülnek, hogy ez a Kárpát-medencében őshonosnak számító ragadozó ismét mutatkozik vidékünkön, mások viszont rémülten, már-már hisztérikusan állnak a jelenség előtt, attól tartva, hogy a szóban forgó ragadozó tetemes, helyrehozhatatlan károkat okoz akár a vadállományban, akár a háziállatok körében.

Aranysakál Illusztráció Az elmúlt években puskavégre került néhány aranysakál Topolya környékén.

toportyanfereg hangja trichinella etimológia

Szám szerint hét állat került terítékre. Pacsér határában, Svetićevo környékén, valamint Bajsa határában lőtték a szóban forgó sakálokat.

Ha elszaporodik az aranysakál a Jászságban, komoly károkat okozhat

Az aranysakál, régies nevén toportyánféreg, csikasz vagy nádi farkas a múlt század első feléig még előfordult a Kárpát-medencében, így vidékünkön is. Az, hogy eltűnt a környékünkről, nem kizárólag az üldözésével magyarázható. Az egyre intenzívebbé váló mezőgazdaságnak köszönhetően az aranysakál és más vadállatok élőhelyei toportyanfereg hangja beszűkültek.

Évtizedeken át nem látták, nem hallották a sakált, az elmúlt időszakban azonban újra megjelent.

Navigációs menü

Fontos eloszlatni néhány tévhitet: magyarországi kutatások bebizonyították, hogy az aranysakál fő táplálékát legnagyobb részben kis emlősök alkotják, főként a mezei pocok. Az emberektől fél, tehát nem merészkedik a közelébe, így nagyon kicsi toportyanfereg hangja esély arra, hogy a sakál emberre támadjon. A nagy testű emlősök levadászására vagy egész birkanyájak lemészárlására a mérete miatt aligha képes.

És, bár lábra keltek efféle hírek is, egészen addig nem lehet tényként kezelni őket, míg az elejtett sakálok gyomor- és toportyanfereg hangja a vizsgálata alá nem támasztja ezt. Ennek híján a toportyanfereg hangja pusztán találgatások. Akörnyékünkön elejtett hét sakál kapcsán merült fel a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület tagjainak körében a sakál-monitoring ötlete.

 1. Támogass te is!
 2. Pihenő példány Izraelben A farkas és a róka közötti köztes helyzetet elfoglaló ragadozó.
 3. Toportyánok üvöltése veri fel az Anna-liget csendjét Ordít, mint a fába szorult féreg - tartja a mondás.
 4. Спросил Ричард у Арчи, когда транспорт остановился в очередной .

 5. Ha elszaporodik az aranysakál a Jászságban, komoly károkat okozhat | SZOLJON
 6. Index - Bulvár - Toportyánféreg-invázió Veszprém megyében
 7. "Значит, что-то не сложилось, - подумала .

A monitoring segítségével megállapítható, hogy egy adott területen van-e megtelepedett sakál vagy esetleg sakálcsalád.

A sakál ugyanis családi kötelékben él, nem falkában.

toportyanfereg hangja

Az egyesület aktivistái április folyamán kiszálltak azokra a helyszínekre is, ahol korábban a vadászoknak sikerült lelőniük az aranysakálokat. A magyarországi kutatások eredménye azt igazolta, hogy ha egy területen van sakál, akkor az a lejátszott sakálhangra válaszolni fog.

Rohamosan terjed a toportyán Magyarországon

Ezért a monitoring alkalmával a sakálcsalád hangja, valamint öt percnyi szünet után a magányos sakál üvöltése után abban reménykedtek, hogy a valahonnan válasz érkezik. Bajsa határában helyi toportyanfereg hangja is csatlakoztak a monitoringot végző csapathoz. Jósvai Lajos és Toportyanfereg hangja Igor vezetésével toportyanfereg hangja környezetvédő egyesület tagjai ellátogattak arra a helyre, ahol egyik vadászat alkalmával egy aranysakál toportyanfereg hangja terítékre került.

giardia jókes a flukes parazitálja az emberi kezelést

Az éjszakába nyúló akciók során több helyszínt is meglátogattak a topolyai környezetvédők, és ezek mindegyikén kutatási céllal elvégezték toportyanfereg hangja sakálhangozást. Az akció során azonban egyik helyszínen sem kaptak választ, vagyis az aranysakálhangra nem érkezett válasz.

Ennek tükrében kijelenthető, hogy a vizsgált területeken nincs megtelepedett aranysakál. A lelőtt egyedek valószínűleg kóborló példányok voltak. Egyelőre tehát nem ad okot aggodalomra az aranysakál megjelenése.

fajta pinworm férgek