Platyhelminth taxonómia.


Ha a fajnevet egyes számú személynév alapján képezzük ún.

Tartalomjegyzék

A fajcsoport neve mindig egy szó, akkor is, ha összetett, pl. Ha adott névnek többféle lehetséges írásmódja van pl.

platyhelminth taxonómia

A helytelen eredeti írásmód indokolt javításakor indokolt emendatio, pl. Az indokolatlan javítással létrehozott név a javító szerző nevével platyhelminth taxonómia évszámával az eredeti név junior objektív szinonimja lesz, és mint ilyen, érvénytelen.

A zoológiai nevezéktan fontos szabálya az ún. Ez azt jelenti, hogy ha adott szerző egy családcsoporton belül adott típus-genuszra alapozva bármilyen rangú taxont állapít meg pl.

Tartalom ajánló

A koordináció a genuszcsoport genus, subgenus is vonatkozik. Ha adott nemet több alnemre osztanak, nominotipikus az az alnem lesz, amely a genus típusfaját tartalmazza.

nyak parazita kezelés belfergesseg angolul

Az előbbi példánál maradva: a Noctua Linnaeus, genus típusfaja a N. Adott név szerzője az a személy, aki az adott nevet elsőként teszi közé úgy, hogy platyhelminth taxonómia megfelel az alkalmazhatóság kritériumainak. Egy névnek két vagy több szerzője is lehet, pl. A platyhelminth taxonómia előnye, hogy a faj- a genusz- vagy családcsoporton belüli rangváltozás nem érinti a név szerzőségét, tehát ha alfajt faji rangra emelnek vagy épp fordítvaaz nem jár a szerzőség megváltozásával, éppígy az egyik genusból más genusba történő átsorolás sem.

Navigációs menü

Abban az esetben, ha a genus-fajnév kombináció megegyezik az eredeti leírással, a szerző neve auctor-név közvetlenül követi a fajnevet, pl. Ha viszont a faj jelenleg érvényes genus-neve eltér az eredeti névkombinációtól, akkor a szerző neve zárójelbe kerül, pl.

Phylum Platyhelminthes Notes 2015

Gyakran használt neveknél szokásos a rövidítés, pl. LINNÉ ill.

Állatrendszertan

Ha két azonos nevű szerző van apa-fia vagy fívéreka személynév kezdőbetűje is pl. A nevek érvénytelenségének fontos esete a szinonimia, amely akkor áll fenn, ha adott taxonra két alkalmazható név van.

Közülük a prioritás elve értelmében a korábban közölt alkalmazható név a szenior szinonim név az érvényes, az újabb az ún. platyhelminth taxonómia

platyhelminth taxonómia tisztítsa meg parazita testét

Szinonimia kétféleképp jöhet létre. Közülük az újabb érvénytelen, pl.

platyhelminth taxonómia

Ez az eset többnyire olyankor áll fenn, ha a későbbi leíró nem ismeri vagy tévesen értelmezi a korábbi leírást. Objektív junior 19 szinonim platyhelminth taxonómia jöttek létre olyankor is, amikor egyes szerzők - az egyébként nem tilos mms beöntés paraziták a genus- és fajnév azonosságát kívánták kiküszöbölni. Így pl.

  • Metronidazol giardia posologia
  • Állatrendszertan | ajosagosszekot.hu
  • Részletes állattan Scolytus multistriatus orientalis Eggers, syn.
  • Gerincesek Vertebrata 53 Napjainkra már igen sok fajt írtak le.
  • A férgek rovarok

Ezért a T. Ilyen esetben a név a revideáló szerző döntése alapján alfaji névként platyhelminth taxonómia T. A nevek érvénytelenségének fontos esete a névazonosság homonimia.

Varga Zoltán - Állatrendszertan | ajosagosszekot.hu

A család- illetve a genus-csoport névazonossága esetén az újabb név véglegesen érvénytelen. Ilyen pl. Mivel a zoológiai és a botanikai nevezéktan egymástól független, ezekben létezhetnek azonos genus-nevek, pl. Prunella madár: szürkebegy, ill.