Parazita láncok. Természetvédelmi ökológia | Digitális Tankönyvtár


A különféle populációk közt sokféle kölcsönhatás lehetséges, ilyen például ragadozó - prédaa parazita-gazda, a parazitoid -gazda, valamint a szimbionta partnerek közti parazita láncok.

A fajok közti kapcsolatok ilyen csoportosítása nyilván csak egy közelítés, a természetben átmeneti formák és az egyes kategóriákba be nem sorolható életmódok is megfigyelhetők.

parazita láncok

Az élősködő az életciklusának jelentős részét a gazdaegyeden gazdaegyedben éli, abból táplálkozik, csökkenti annak túlélési és szaporodási esélyeit tehát virulensesetleg tünetekkel parazita láncok betegséget is okozhat tehát patogén is lehet. Az élősködők rendszerint nem ölik meg a gazdát.

A gazdafaj típusa szerint megkülönböztetünk növényi és állati élősködőket.

parazita láncok

Növényi élősködők például a lepkékhiszen lárváik, a hernyókrendszerint egyetlen parazita láncok fejlődnek. A növényi élősködők populáció-növekedését főként nem maga a gazdanövény, hanem parazitoidok és ragadozók korlátozzák. Állati élősködők például a bélférgek és tetvekhiszen rendszerint ezek is hosszan kötődnek a gazdaegyedhez.

medikamente gegen giardien bei katzen nyulak esetében a helminták megelőzése

E kapcsolat szorosabb, mint a növény-növényi élősködőkapcsolat, mert populációnövekedésüket leginkább a gazda védekezési parazita láncok limitálják.

Az állati paraziták számára a gazdaegyed élőhely, táplálékforrás és természetes ellenség is egyben.

parazita láncok

Közvetlen fejlődési ciklust mutatnak azok az élősködők, melyek teljes fejlődési ciklusukat meg tudják valósítani egyetlen gazdafajon élve. Ilyenek például a tetvek. Sok parazita láncok mutat közvetett fejlődési ciklust, e fajok különböző fejlődési alakjai különböző gazdafajokban fejlődnek.

Anyag és energiaáramlás a társulásokban Tartalom A társulásokat jól jellemzi azok anyag- és energiaforgalma. Az anyagforgalom.

Ilyenek például a Plasmodiuma galandférgekés a buzogányfejű férgek. Esetükben köztigazdának hívjuk azt a fajt, amelyben az ivartalan fejlődési folyamatok zajlanak, és végleges gazdának hívjuk azt, amelyben az ivaros fejlődési folyamatok zajlanak.

A harmadik lehetőség, hogy a faj egy bizonyos életszakaszában nem függ semmilyen gazdaszervezettől, hanem például a talajban fejlődik pl. Sok rovar csak a lárvaként folytat élősködő életmódot például a növényélősködő lepkék és parazita láncok az állati élősködő selymes döglégymás rovarok viszont csak kifejlett korukban élősködnek, mint a Carnus hemapterus és a kullancslegyek.

kerek féreg ultrahanggal hogyan lehet megérteni, hogy férgeknek vannak jelei?

Parazitizmus-szimbiózis átmeneti formák[ szerkesztés ] Két parazita láncok közötti kapcsolat természetesen nem minden időszakban és nem minden élőhelyen azonos jellegű. Elképzelhető, parazita láncok egy növényfaj és a gyökereihez kapcsolódó mikorrhizagombák kapcsolata szimbiózisnak bizonyul egy szárazabb időszakban vagy parazita láncok élőhelyen, amikor a gombák által szolgáltatott többlet vízmennyiség nagy érték a növények számára, és ugyanez a kapcsolat parazitizmus jellegű máskor vagy máshol, bőséges vízellátás esetén.

Néhány ismert élősködő[ szerkesztés ] Fehér fagyöngy Viscum albumnövényeken élősködő növény Egy trópusi békán élősködő légylárva.

Táplálkozási kapcsolatok A növényevők által elfogyasztott szerves anyag a táplálékláncon végighaladva, illetve az e folyamat során keletkező hulladékokkal együtt a lebontó szervezetek közvetítésével kerül vissza az adott élőhely élettelen alkotói közé. Így parazita láncok meghatározott utakon és sebességgel zajló helyi anyagkörforgalom jön létre, amelyet az életközösségen belüli táplálkozási kapcsolatok trofikus kapcsolatok rendszerével lehet jellemezni A klorofillal rendelkező zöld növények és egyes, náluk kisebb jelentőségű kemoautotróf mikroorganizmusok tartoznak ide. Az anyag- és energiaszükségletüket kész szerves anyagból felvevő, azt átalakító és elégető heterotróf élőlények a fogyasztó szervezetek konzumensek. Valamennyi állat és számos növény és a gombák ebbe a csoportba tartozik.