Gyurusfergek fajtai. A gyűrűsférgek


A gyűrűsférgek törzse Eszköztár: A gyűrűsférgek szelvényezett felépítésű állatok, testük szabad szemmel is jól láthatóan hasonló részekre, úgynevezett gyurusfergek fajtai tagolódik.

gyurusfergek fajtai

A gyűrűsférgek bőrizomtömlővel mozognak, és nyálkás bőrükön keresztül lélegeznek. Bélcsatornájuk három szakaszra, elő- közép- és utóbélre tagolódik.

gyurusfergek fajtai kirmi aszcariasis

Két nyílása a szájnyílás és a végbélnyílás. Az előbél feladata a táplálék felvétele, aprítása, átmeneti tárolása.

gyurusfergek fajtai

A középbélben történik a szerves tápanyagok emésztése. A megemésztett tápanyagok felszívódnak a bélcsatorna falán keresztül, és a vérkeringéssel eljutnak a test minden részébe. Az emészthetetlen salakanyagok a végbélnyíláson át távoznak a testből.

gyurusfergek fajtai férgek mindenféle fertőzéskezelés

A gyűrűsférgek a legegyszerűbb olyan állatok, amelyek testében megtalálható a sejtek, szervek közötti anyagszállítást végző keringési rendszer. Az érhálózatban áramló testfolyadék, a vér többek között tápanyagokat és légzési gázokat — oxigént és szén-dioxidot — szállít.

gyurusfergek fajtai

A gyűrűsférgek testfelépítése Földigiliszták A gyűrűsférgek legismertebb képviselői, a földigiliszták a talajban élnek, szerves törmelékekkel táplálkoznak, tehát korhadékevők.

Fontos szerepük van a talajösszetételének és szerkezetének kialakításában, a humuszképzésben.

Nem veszek többé kenyeret! Hetente kétszer készítek- Cookrate - Magyarország

Hosszúkás, hengeres testük ismétlődő részekből, gyűrűkből áll. Mozgás közben testük egyik szakasza megnyúlik, majd összehúzódik, és maga után húzza a következő, megnyúlt szakaszt.

Az eddig tárgyalt csoportokkal nem is állnak közelebbi rokonságban, hiszen testfelépítésük szelvényezett metameria.

A megnyúlás és az összehúzódás végigfut az egész testen. A mozgásnak ez a fajtája a féregmozgás. A földigiliszták petékkel szaporodnak.

 • Helminthiasis tabletták
 • Gyűrűsférgek Az állatvilág evolúciójában az újabb fejlődési szintet a szervek kialakulása, majd egyre bonyolultabbá válása jelenti, mert így növelhető leghatékonyabban az alkalmazkodás, a specializálódás révén.
 • Rend: Kétpár-heréjű giliszták Opisthopora
 • Ez az állat a talaj szerves anyagával táplálkozik, részt vesz ezen anyagok lebontásában, és javítja a talaj szerkezetét, ezáltal hasznos állat.

A peték lerakásában van szerepe a vastagabb és sötétebb gyűrűkből álló testrésznek, a nyeregnek. Földigiliszta Orvosi pióca Orvosi pióca Az orvosi pióca gerinces állatokon élősködő vérszívó. Teste feji és farki végén található tapadókorongjaival kapaszkodik meg a gyurusfergek fajtai, és állkapcsávalsebet ejt annak bőrén.

 • Giardia in well water
 • Именно .

 • "Расслабься, - велела себе Николь.

 • A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár
 • A pinworms elleni gyermekek véleménye ellen
 • Recept nelkuli féreghajto embereknek
 • Gyűrűsférgek – Wikipédia
 • Az állati kültakaró fajtái by Franciska Buday on Prezi

A seben keresztül kiszivattyúzott vértelőbelének kitágult tasakjaibanraktározza. Ha elegendő táplálékot vett magához, leválik a gazdaszervezetről. Lassú folyású folyókban, tavakban él.

Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején. Gyurusfergek fajtai kemény háti páncéllemezeik lehettek, ezeket azonban később elvesztették. E szelvények közt alakult ki a másodlagos testüreg. Kialakult két nyílás száj- és végbélnyílás. Ezek az állatok homonóm szelvényezettségűek, tehát minden szelvényük felépítésben és funkcióban szinte teljesen megegyeznek.

A part menti kövek között rejtőzik.