Giardia canis, Állategészségház - Vértesszőlős


Wsfind Kategória A giardia nem egy féreg, nem baktérium és nem vírus, mégis megfertőzheti a kutyát, macskát és sajnos minket is.

De mégis mi az és mit tehetünk ellene? A bűnös a Giardia duodenalis nevű egysejtű parazita illetve a különböző változatai a giardia 7 tagú "családjának", akiket A-tól G-ig az giardia canis betűi segítségével különítenek el egymástól.

helminth és pinworm kezelés

A Giardia világszerte elterjedt és gyakorlatilag bárhol előfordulhat, így akár azzal is összeszedheti a kutyánk, macskánk, akár ha egy giardiával szennyezett pocsolyából iszik. Giardia canis ugyanígy terjeszthetik könnyedén a kisállatok egymás között vagy akár mi, emberek is megfertőződhetünk vele.

Egészséges, jó immunrendszerű állatoknál gyakran előfordul, hogy nem is okoz giardia canis tüneteket, így rejtve maradhat sokáig a giardia fertőzöttség.

petefészek membrán kezelése gyermekek szempontjából és sémája

Sok kutya, macska tünetmentes hordozó lesz, soha nem fordul elő semmilyen betegség jele. Általában a kölyök kutyákat, giardia canis és a valamilyen más okból legyengült kisállatokat viseli meg leginkább, ha bélrendszerükben giardia élősködik.

Ilyenkor a legfőbb tünet a hasmenés, ami kezelés nélkül, akár nagyon súlyos állapotba is átmehet.

Sütik használata

A giardiasis előfordulása sűrűn lakott környezetben gyakoribb, például kennelek, menhelyek A betegség általában nem életveszélyes, kivéve, ha a kutya, macska immunrendszere éretlen vagy immunhiányos. A legtöbb kutyánál, macskánál, ahol hasmenéses tüneteket okoz a giardiozis, nincs láz, de lehet, hogy kevésbé aktív a kisállat.

helminthologie veterinaire

A hasmenés lehet többször visszatérő, akár véres-nyálkás is. A szalagféreg tabletta emberek számára étvágya az éppen aktuális közérzete függvényében változó lehet a fertőzés fennállása alatt.

a paraziták tisztítása köpenyekkel giardini naxos mare ristorante

Ha állatorvosa giardiosist gyanít, akkor a székletmintát meg lehet vizsgálni Giardia- specifikus antigének sejtfehérjék  jelenlétérede számos esetet már a kórtörténet és a giardiosisra utaló klinikai tünetek alapján is diagnosztizálnak. A giardia elpusztítására leggyakrabban használt gyógyszerek a fenbendazol és a metronidazol. Ezeket a gyógyszereket általában három-tíz napig adják a giardiasis kezelésére.

giardia canis

Mindkét gyógyszer kombinációban adható, ha szükséges. Amennyiben már tüneteket, hasmenést is okoz a giardia fertőzöttség, érdemes kímélő, könnyen emészthető eledelt adni a kisállatnak egészen a tünetek elmúltáig illetve a kezelés végéig. A környezetbe kerülve azonnal fertőző giardia canis giardia, ezért giardia canis kisállat tartási helyét is gondosan takarítani, fertőtleníteni kell, hogy a gyógyszeres kezelés hatékony legyen.

giardia canis