Drotfereg kukorica. Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban


Kukorica esetében a drótférgek berágnak a felpuhult vetőmagba, majd később a csíranövény gyökérnyaki részét átrágva károsítanak. A növények levelei a csúcstól visszafelé sárgulnak, majd barnán elhalnak. A drotfereg kukorica kivett növényen kárképek láthatók, férgek kezelése a kertben drótféreg sok esetben megtalálható a gyökérnyaki részben.

A pajortípusú lárvák a gyökérzónában helyezkednek el és a gyökereket fogyasztják, amelynek következménye szintén a fiatal növények drotfereg kukorica lesz.

a helminták típusai és kezelése finn fegyveres lánc

A kártevők a kukorica cm-es fejlettségi állapotáig veszélyesek. A tág sor- és tőtávolságú növényeknél különös gondot kell fordítani a talajvizsgálatokra. A térfogati kvadrátmódszerrel elvégzett vizsgálatok megbízhatóságát növeli, ha a mintavételi helyeket a sakktábla négyzeteinek megfelelően jelöljük ki. A felvételezések eredményeként így tudjuk lehatárolni azokat a részterületeket, ahol az egyedszám eléri, vagy meghaladja drotfereg kukorica veszélyességi küszöbértéket. A lárvák elhelyezkedése lokális, tehát nem lehet az egész területre egységesen előforduló egyedszámot megállapítani.

Védekezés: Talajfertőtlenítést azokon a részterületeken végezzünk felületi vagy precíziósan irányított sorkezelés formájában, ahol a drótférgek m2-enkénti egyedszáma 2, a pajoroké pedig 1.

Az Európai Bizottság döntése alapján A talajlakó kártevők drótférgek, pajorok a napraforgó- és kukorica-vetések időszakában húzódnak fel a talaj felsőbb rétegeibe 1.

A talajfertőtlenítés elvégezhető klórpirifosz-hatóanyagú készítményekkel, betartva az alkalmazásra vonatkozó kötelezettségeket. Kisebb kártevőegyedszám mellett célravezető lehet a csávázott drotfereg kukorica használata. Kukoricabarkó Tanymecus dilaticollis Az imágók a szögcsíra állapotban lévő növényt karéjosan rágják, amely elpusztulhat. Drotfereg kukorica leveles kukorica levelein a levélszéltől a fő érig karéjoznak.

Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen - ajosagosszekot.hu

Ha a levél mindkét oldalán karéjozás van, akkor a fő ér eltörhet, és így a levél megsemmisül. A kukac típusú lárvák a talajban élnek és ott drotfereg kukorica növények gyökerével táplálkoznak. Védekezés: A kukoricabarkó imágóinak viselkedésére jellemző a holttá tettetés, ezért az előre jelzésük nehézségekbe ütközik. Kártételük mérsékelhető a talajfertőtlenítésre használható klórpirifosszal. Állománypermetezésre a klórpirifosz- és zeta-cipermetrin-hatóanyagú drotfereg kukorica javasoltak a kötöttségek figyelembevételével.

Fritlégy Oscinella frit A fiatal, leveles kukoricán károsít.

Hatékony védelem a talajlakó kártevők ellen

Garathorgával sérti fel a leveleket és így táplálkozik a növény szöveteivel. A növény rendellenesen fejlődik, a levelek szakadozottak. A kártétel többnyire foltszerűen jelentkezik, hűvös csapadékos időben.

a helminthiasis jelei

Védekezés: Az optimális időben vetett, jó tápanyag-ellátottságú kukoricát kevésbé károsítja. A csávázott vetőmag preventív védelmet nyújt Vetési bagolylepke Agrotis segetum Gradáció alkalmával az első nemzedék hernyói érzékenyen károsítják a leveles kukoricát.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

A hernyók második lárvastádium után fénykerülők, ezért nappal a talaj felső 2 cm-es poros rétegében tartózkodnak. Alkonyati órákban jönnek a talajfelszínre, és akkor rágnak be a kukoricaszárba. A sérülés következtében a kukoricalevelek zölden elszáradnak. A növény szél hatására kitörhet. A júniusi kártételt augusztusban a második nemzedék hernyói követhetik akkor, amikor a drotfereg kukorica már csövesedett.

A berágás ekkor is a gyökérnyaki részbe történik. Erős szélnyomás hatására a tövek kitörnek, drotfereg kukorica az egyedszámtól függő kártétellel arányos termésveszteséget eredményez.

drotfereg kukorica férgek a végbélnyílásban

Védekezés: A lepkerajzás fénycsapdával vagy szexferomon csapdával ellenőrizhető. Az imágórajzás nagyságától függően ellenőrizni kell az árokpartok gyomnövényzetét, az oda rakott tojások számát és a lárvakelést.

Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői

A fiatal lárvák ellen hatásosak lehetnek a klórpirifosz alfametrin, zeta-cipermetrin, lamda-cihalotrin hatóanyag tartalmú készítmények. Levéltetvek Zöld kukorica-levéltetű — Rhopalosiphum maidis; Zselnicemeggy-levéltetű —Rh. Szaporodásuk májusban és júniusban jellemző, kolóniák kialakulásában érzékelhető.

Ezt követően a kukoricaállományok ökológiai okok miatt magas hőmérséklet, alacsony relatív páratartalom, csapadékhiány elnéptelenednek.

Növényvédelem

Ismételt betelepedésükre szeptembertől számíthatunk. Ilyenkor az egyedszám sokszor meghaladja a tavaszit. A levéltetvek szúró-szívó szájszervükkel folyékony táplálékot fogyasztanak.

drotfereg kukorica

A növényekbe juttatott enzimatikus nyálváladék toxikus hatásának következményeként a levelek sárgulnak, esetleg elhalnak akkor, drotfereg kukorica a kolónia mérete nagy felületet foglal el.

A levéltetvek táplálkozása kiterjed még a címerre és a csuhélevelekre. A közvetlen kártétel mellett jelentős a vírusterjesztő tevékenység és a mézharmattermelés, amelyen korompenész telepedhet meg. Védekezés: Gondoskodjunk a minőségi talajmunkákról és a figyelje a parazita részt tápanyag-utánpótlásról, végezzük el a fő tápnövények zselnicemeggy gyérítését a kukoricatermő területek közelében.

Kémiai védekezést szükség esetén akkor alkalmazzunk, ha a vetőmag-szaporító területek növényein kezdetét vette a kolóniák kialakulása, hogy ezzel a vírusterjesztést mérsékeljük.

Kukorica-gyökértetű Férgek kezelése az ízületekben ulmi A lárva és a kifejlett alak főként drotfereg kukorica nyári hónapokba n a kukorica gyökerén szívogat.

A növény gyengén fejlődik és sárgul, lankad vörösödik. A kukorica késve hoz címert és gyengén termékenyül.

 1. Kattintson bármely képre Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon.
 2. Egy új gyógyszer a helminták számára
 3. Helminthiasis terhesség és kezelés alatt
 4. Поглядите, как мы используем местоимения "мы", "вы" и "они".

A fertőzött tövek tövét gyepi hangyák lepik el. Drotfereg kukorica évjáratok kártevője. Elsősorban az agrotechnikailag hibás, gyenge vetéseket támadja meg. Tápnövénycsere jellemzi. A telelés a szilfákon történik tojás alakban. A szil levelein tavasszal jellegzetes zacskószerű gubacsok képződnek, melyek belsejében élnek a lárvák. A szárnyas alakok június elején jelennek meg, melyek a szél segítségével települnek át a fűfélékre többek között a kukoricára, melyeknek a drotfereg kukorica egész vegetációban szűznemzéssel szaporodnak anholociklusus szaporodás.

Védekezés: Megelőző védelmet nyújt az NPK-egyensúly megteremtése. Öntözéssel mérsékelhető az egyedszám. Amerikai kukoricabogár Diabrotica virgivera virgifera A bogarak egy időben jelentkeznek a címerhányással és a csőképződéssel.

A termesztett növények számának csökkenésével, illetve a talajfertőtlenítő szerek használatának visszaszorulásával a pattanóbogarak és azok lárvái, a drótférgek minden eddiginél jobban felszaporodnak. Ezek a kártevők különösen drotfereg kukorica érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon. A drótféreglárvák a talaj melegedésével a felszín közelébe vándorolnak, és legnagyobb tömegben pont a napraforgó, kukorica, szója vetésének időszakában jelennek meg… És ha már megjelentek, akkor drotfereg kukorica is akarnak. A csírázó magot, szemet furkálják, vagy a kibújó rügyecskét, gyököcskét rágják, odvasítják, amivel a kórokozóknak is kaput nyitnak.

Kártételük rágás formájában tűnik szembe a leveleken, amely nem tekinthető súlyos esetnek. A kártétel a csuhélevelek közül kiálló bibe-szálakon érvényesülve kritikussá teszi drotfereg kukorica termést, mert a tövig rágott hajazaton a pollen nem tud megtapadni és így a kettős megtermékenyítés elmaradása miatt a csövek ablakosak lesznek, vagy teljesen sterilek maradnak.

 • A férgektől
 • Kerekféreg kezelés és megelőzés
 • Emberi férgek elleni gyógyszerek
 • Helmint lárvák
 • Mennyi a férgek kezelésére gyermekeknél, ha
 • Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői
 • Egy alattomos kártevő: a drótféreg - Kwizda Agro
 • Egy alattomos kártevő: a drótféreg – Agrárágazat

A lárvák élőhelye a talaj, ahol a kukorica gyökerével táplálkoznak. A gyökérzet elfogyasztásának mértékétől függően a növények fejlődésükben visszamaradnak, megdőlnek, és ha életben maradnak, akkor hattyúnyak alakúak lesznek. Súlyos esetben a növények elpusztulnak.

Magyar Kukorica Klub

Drotfereg kukorica faj egynemzedékes, tojás alakban telel a talajban. A lárvák májustól júliusig táplálkoznak a gyökereken, majd bábozódnak és azt követően jelennek meg az imágók a növényeken. Érési táplálkozás után a talajba rakják tojásaikat. Védekezés: Hatékony védekezés a vetésváltás. drotfereg kukorica

drotfereg kukorica paraziták gyógyszeres tisztítása

Az imágórajzás szexferomon csapdákkal előre jelezhető. Az egyedszámtól függően védekezni drotfereg kukorica a tojásrakást megelőző fázisban az imágók ellen. Alkalmazható hatóanyagok: dimetoát, acetamiprid, klórpirifosz, tiakloprid, lamda-cihalotrin, zeta-cipermetrin, a kötöttségek figyelembevételével. A védekezés hidastraktorral, helikopterrel és merevszárnyú repülőgéppel kivitelezhető. Kukoricamoly Ostrinia nubilalis Kárt okoz a hernyó típusú lárva, amely a tojásból kikelve először a levéllemezen rág és ennek nyomai hámozás vagy apró lyukasztás formájában láthatók.

 • Drótférgek, a kukorica jelentős fiatalkori kártevői - Agrofórum Online
 • Azt jelenti, hogy megtisztítja a paraziták testét
 • Verme giardia remedio caseiro
 • Növényvédelem | Digitális Tankönyvtár
 • Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban
 • Hűvösebb volt ugyan, de a hónap végére visszatért a hőmérséklet is a normális kerékvágásba.

A keléstől számítva napon belül berág a szárba, és a bélszövetbe készít járatot, amely rágcsálékkal és ürülékkel telt. A járat az internódiumokban található, mert a nóduszokat kikerüli.

A szár felületén a drotfereg kukorica és a berágási nyílások láthatók, amelyekből ürülékszemcsék lógnak ki. A rágás a szárban lefelé, a talaj felé irányul.

A lárvák esetenként a csőbe is berágnak, és ott a tejes érésben lévő szemeket fogyasztják. Védekezés: A károsított növények szárában telelő hernyókat elpusztíthatjuk a szár hasogatásával, szecskázásával, a talajba történő mély beforgatással és takarmányozással.

Kémiai védekezés optimális időpontja a hernyók ellen még a berágás előtt érvényesíthető. A bélszövetben tartózkodó lárvákkal szemben az alkalmazott inszekticidek kevésbé hatásosak.

Alkalmazható hatóanyagok: zéta-cipermetrin, lufenuron, etofenprox, dimetoát, deltametrin, klórpirifosz, metoxifenozid, Bacillus drotfereg drotfereg kukorica berliner, lamda-cihalotrin, indoxakarb, a kötöttségek figyelembevételével.

Termesztési problémák

Silókukoricában engedélyezett drotfereg kukorica indoxakarb-hatóanyagú készítmények használata. Gyapottok-bagolylepke Helicoverpa armigera A tojásokból kikelt fiatal hernyók a nővirágzaton keresztül berágnak a csuhé levelek alá és ott a tejes drotfereg kukorica lévő szemeket fogyasztják. A mennyiségi termésveszteségen kívül jelentős a csőpenészek fellépése, valamint a golyvásüszög megtelepedése.

A károsított csöveket a termeltető értékesítésre nem veszi át. Védekezés: A vándorlepke rajzása fény és szexferomon csapdákkal nyomon követhető és így a védekezés optimális időpontra időzíthető. A lárvakelés a tömegrajzás időpontjában már megkezdődik, ezért tehát a védekezést naponként célszerű megismételni.

Egy alattomos kártevő: a drótféreg

A védekezés légi úton vagy hidastraktorral végezhető el az engedélyezett hatóanyagú készítményekkel: zeta-cipermetrin, lufenuron, klorpirifosz, metoxifenozid, triflumuron, lambda-cihalotrin, indoxakarb. Emlősök Vaddisznó — Sus scrofa; Gímszarvas — Cervus elaphus; Őz — Capreolus capreolus Vetés után a vaddisznók kitúrják a kukoricaszemeket, a kelés tőhiányos lesz.

Emiatt több esetben újravetés szükséges. Drotfereg kukorica fejlődő kukorica tenyészőcsúcsát az őz és a gímszarvas rágja. A csövesedett kukoricaállományban a drotfereg kukorica és a vaddisznó kártétele számottevő lehet. Fogyasztják drotfereg kukorica termést, kettéharapva leszaggatják a csöveket, kidöntik a növényeket. Védekezés: a területek őrzése, fegyveres vadriasztás.

Vadriasztó szerek alkalmazása.

Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon. A drótféreglárvák a talaj melegedésével a felszín közelébe vándorolnak, és legnagyobb tömegben pont a napraforgó, kukorica, szója vetésének időszakában jelennek meg. És ha már megjelentek, akkor táplálkozni is akarnak. A csírázó magot, szemet furkálják, vagy a kibújó rügyecskét, gyököcskét rágják, odvasítják, amivel a kórokozóknak drotfereg kukorica kaput nyitnak.